Каква макара е подходяща за риболов на лаврак

Вижте какво трябва да знаете когато избирате макара за морски риболов, и по-конкретно за риболов на лавраци

Знаете ли на кои функционални специфики трябва да обръщаме внимание когато си избираме макара за морски риболов? Има толкова много макари, но коя точно да изберете? Прочетете тази статия за да се ориентирате по-добре в характеристиките на макарите за морски риболов подходящи за риболов на лавраци.

Разлика в основните характеристики на SW макарите

Може би, най-важната характеристика е комфортът при въртене. Примамките, които използваме за риболов на лавраци са малки и не изискват мощни макари за тяхната правилна анимация. Често ударите на риби са по време на движение на примамката, а не в паузата, затова е важно продължавайки да въртите и да засечете. В момент в който въдицата е под напрежението на примамката, удара от рибата пада изцяло върху макарата. Казано с други думи – хем ни трябва лека макара, хем трябва да има здравината да поема тежки удари.

Макарите, които трябва да заемат челни места във вашата класация за избор трябва да отговарят на следните критерии:

  • Гладко, мазно навиване
  • Здравина
  • Собствено тегло

Съставяйки си класация на база на тези критерии лесно ще стигнете до правилния избор. Цената, като параметър, няма да я коментираме, защото всеки риболовец разполага с различен бюджет.

Важни знания за частите на макарата

Колко важен е броя на лагерите и каква е тяхната функция

С чиста съвест мога да кажа, че броят и качеството на лагерите са от първостепенно значение за качеството на макарата. Именно те придават онова мазно въртене на ротора, което всеки иска да изпита когато хване макарата в ръце и завърти дръжката й. Колкото повече лагери и по-малко втулки има тя, толкова по гладко ще се върти. Имайте предвид, че Шимано използва за своите макари по-здрави и издръжливи на морска вода лагери, но от друга страна Дайва използват патентована смазка за тяхната защита – MagShield.

Освен ако не ловите в сурова среда, като прибой, или с газене, ситуации в които много често макарата е вир-вода от морските вълни, то не бива да се притеснявате чак толкова за лагерите. В противен случай ремонта и поддръжката веднъж годишно за задължителни. Разбира се текущата поддръжка на макара предназначена за морски риболов също трябва да е закон за вас.

Сами преценете ако решите да сменяте втулките с лагери дали за вас теглото на макарата е от значение. Всяка една втулка е поне двойно по-лека от всеки лагер. Моля, имайте го предвид.

Плавното и равномерно навиване

Плавното и гладко въртене зависи от зъбната предавка и твърдостта на материалът й. Днес макарите почти нямат разлика в този елемент, и все пак, има такива при които усещането е съвсем различно. Това „усещане“ правопропорционално нараства с цената на макарата. Добра идея е, ако не се доверявате на чуждия опит, да завъртите последователно няколко различни модела за добиете реална представа.

Избирайте разумно! Ако за вас гладкото въртене е от най-голямо значение, то вие неминуемо ще стигнете до Stella или Exist. (Докато работех в рибарски магазин често се случваше клиент да се връща при нас с молба да доплати купена макара от нас и да вземе по-висок клас такава)

Здравина

Здравината е показател, който няма как да измерите обективно, особено в магазина или на снимка в каталог. Тук трябва да се доверите на опита на колеги, които ползват макари със същите или подобни технологични спецификации, материали и параметри. Имайте предвид и нещо друго – здравината и издръжливостта на макарата зависят до голяма степен от грижата за такъма и начина на употреба. Колкото и да я миете и смазвате, ако я ползвате не по предназначение това ще съкрати живота й. И като казвам „не по предназначение“ нямам предвид да забивате пирони с нея, а да я претоварвате с риби и примамки.

През последните години производителите полагат големи усили в тази насока. Например Шимано подобряват херметичността на тялото на макарата като премахнаха лоста за обратно въртене (така и не разбрах на кого и за какво му трябваше този лост) и увеличават здравината на тялото с HAGANE концепцията. Така че ако здравината ви е приоритет – препоръчвам Shimano. Въпреки, че и Дайва има модел, който се радва на голяма популярност сред феновете на „яките“ макари – Certate.

Тегло

Теглото на макарата основно зависи от материала на тялото и размерът й. Най-общо казано материалите които се използват за направата на макари са три – пластмаса, карбон и метал. (без да изпадаме в детайли и подробности за сплави и т.н.)

Най-логичното е, че метала е най-твърд, най-издръжлив, но и най-тежък. Пластмасата е лека, евтина, но пък не е здрава. Карбонът е лек и здрав, но пък макарите с карбонови тела са прекалено леки и не балансират добре лаврашки такъм и въдицата винаги ще „дърпа“ напред. (за лайт и ултра лайт риболов са идеални).

При риболов с изкуствени примамки, какъвто именно е риболова на лаврак, теглото на макарата е от такова значение, че тя не трябва да е тежка, но не е добре да бъде и прекалено лека. Трябва да има баланс и уравновесеност на целия такъм. Твърде леката макара създава усещането за нестабилност и немощ при навиване.

С по-леките примамки лесно се работи и с по-леки макари, но е добре да имате предвид, че воблери с по-големи лопатки създават по-голямо напрежение при игра и за да могат да се водят по-леко е добре макарата ви да стои стабилно в ръцете ви.

Подходящ размер са макари в диапазона 2500 за Daiwa и 3000 за Shimano. Или казано иначе шуплата им да събира около 200 метра плетено влакно #1

Цена

Някои от съвременните макари от по-нисък клас притежават най-новите технологии разработени от марката. Най-пресния пример е Shimano Stradic’19 което е почти аналогично със Stella’18. Ако приемем, че Страдика е най-ниския приемлив клас за морски риболов, то Стелата е най-високия. Разликата в цените им, обаче, е четворна. Разбира се, че не са напълно еднакви, но и не трябва да очакваме четворна разлика във възможностите и качеството им.

Всичко е до индивидуално усещане и разбиране. А, не по-малко и до възможности.

Конкретни цени няма да коментираме – всеки може да ги види в интернет.

Производители

Всеки, който е прочел и един ред за морски риболов, и по-конкретно за риболов на лаврак е видял да се споменават само две марки – Daiwa и Shimano. Това означава ли, че Abu Garcia, Mitchell и Ryobi  не стават? Не, разбира се. И те си имат своите фенове и са се доказали в годините и в битките с големи риби. Но, сега, в БГ, а и навсякъде е много по-лесно (и евтино) да се сдобиеш с качествено Шимано или Дайва от колкото макари от други марки.

Daiwa или Shimano

Можех да пропусна тази част, защото всеки знае какъв спор се завихря при подобни заключения, но съм длъжен да отбележа няколко факта.

В близкото минало Дайва и Шимано следваха две коренно различни концепции. Daiwa залагаха на лекотата на своите макари, а Shimano залагаше на концепцията на здравината и издръжливостта. Може би, затова всеки от вас е чувал следната сентенция – Ако искаш хубава макара за лайт риболов избери Daiwa, ако искаш макара за големи риби, то заложи на Shimano.

В последните години, обаче, нещата много се промениха и сега се случва точно обратното – Shimano набляга на лекотата в разработките на своите модели макари, а Daiwa търси (и намира) подобряване на здравината.

Спирам до тук и оставям въпроса отворен за това коя е най-добрата макара 🙂

 

Riboloven magazin

Виж също

FOX RAGE RS TRIPLE LAYER Яке и Гащеризон

FOX RAGE RS TRIPLE LAYER review Яке и Гащеризон

Видео ревю на FOX RAGE RS TRIPLE LAYER Яке и Гащеризон: Нови и подобрени водоустойчиви …

Hook keeper

Hook keepers

Тази тема за Hook Keeper-ите резултат от систематизирани данни от потребител на форум Spinning-Mania с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

RIBOLOVEN MAGAZIN