Сос Ладолемоно

Ладолемоно (Λαδολέμονο) е може би най-популярният сос в Средиземноморската кухня.

Името му е съставено от от думте „λάδι“ (олио) и „λεμόνι“ (лимон), което подсказва, че се приготвя с маслиново олио и лимонов сок. Срещат се и вариации, при които в състава му има горчица и подправки, лично аз най-често го приготвям с 3 съставки: маслиново олио (зехтин), прясно изцеден лимонов сок и малко сол. Семпъл и лесен за приготвяне, Ладолемоно (Λαδολέμονο) изключително подходящ за овкусяване на салати, авокадо, риба и морски продукти (варени, печени на скара или във фурната).

Ладолемоно (Λαδολέμονο) или сос от лимонов сок и маслиново олио

Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
От по-долу посочените продукти се получава 1 чаена чаша (250 мл.) готова заливка.
Съотношението на лимона и зехтина е 1:1. Предвид това, лесно ще се ориентирате как да приготвите повече или по-малко сос.
Ако искате да добавите горчица към соса смятам, че ½ чаена лъжица ще е достатъчна. Дали ще е Дижонска или по-лека е въпрос на предпочитание.
Може също да добавите риган или друга подправка в зависимост от това за какво точно ще бъде употребен соса.
В Кипър най-често с Ладолемоно (Λαδολέμονο) се заливат печени или варени риби и морски продукти, след което се наръсват обилно с магданоз.

Необходими продукти:

½ чаена чаша (125 мл.) маслиново олио (зехтин)
½ чаена чаша (125 мл.) прясно изцеден лимонов сок
½ чаена лъжица сол или количество на вкус

Начин на приготвяне:

Най-лесно и бързо (за няколко секундни) Ладолемоно (Λαδολέμονο) се приготвя с помощта на блендер. Всички продукти се смесват в блендера и се разбиват за кратко на висока скорост или докато се получи хомогенна смес с приятен златист цвят. След това соса може да се ползва.
Ако нямате блендер може да смесите всички продукти в купа и да ги разбиете енергично с телена бъркалка докато се получи описана по-горе консистенция. В случай, че соса няма да бъде ползван веднага, може да се прехвърли в подходящ съд (бутилка, буркан с капак или др.). Преди употреба трябва да се разклати енергично! Тъй като когато престои олиото се отделя от лимона. Желателно е да се изразходва с рамките на 1-2 дни. Може да се съхрани за по-дълго в хладилник, но преди употреба трябва да остане на стайна температура достатъчно време, за да се отпусне и втечни маслиновото олио, което при охлаждане стяга.

User Rating: Be the first one !
Riboloven magazin

Виж също

Каква макара е подходяща за риболов на лаврак

Вижте какво трябва да знаете когато избирате макара за морски риболов, и по-конкретно за риболов …

Основи на Шорджигинг риболова

Всеки риболовец иска да хване голям риба! И няма по-лесен начин да постигне тази си …

RIBOLOVEN MAGAZIN