Воблери за тролинг на сом

Воблери за тролинг на сом

Всеки прохождащ тролингист си задава въпроса какви воблери и цветове да избере при риболов на сом.

Отговорът на въпроса е доста обширен и трудно може да бъде изчерпан в една статия. Пазарът е залят от примамки на риболовни марки, предлагат се ръчно изработени воблери на знайни и незнайни майстори. Кой воблер да изберем? Заложете на сигурното, изберете примамки от Halco . Те са доказано работещи, голямата част от моделите се предлагат с две сменяеми лопатки, които ги правят подходящи за риболов в различни дълбочини.

След като сме избрали правилният воблер, има два основни принципа, към които трябва да се придържаме и успехите няма да закъснеят.

  • Първо трябва да се съобразим с особенностите на водоема, в който ще тролим. На някои водоеми сомовете имат афинитет към определени цветове и размери на примамките, разпитайте или наблюдавате месните лодки на какви цветове залагат. Ако няма други лодки минаваме на принципа проба грешка.
  • И второ – сезонът. Температура, цвят и количество кислород във водата са показатели, от които зависи поведението на мустакатия испулин и начинът му на хранене.

Ако е пролет, водата е още студена, тогава сомът обича да се държи в повърхностните слоеве на водата. Преди и след забраната заложете на плитки воблери до два метра дълбочина на газене. Изключително подходящи за пролетния сезон са воблерите на Halco Sorcerer 125 SR .

Плиткият вариант на Sorcerer 125 е с дълбочина на газене -1m и 3m+ , в зависимост от лопатката, с която е оборудван. Много тролингисти подхождат с недоверие към плитките воблери, но Sorcerer 125, оборудван с лопатка за газене -1 метра е убиец на пролетните сомове. Друг подходящ воблер за пролетта е триделният Spro Pike Fighter I Triple Jointed 110 LL , който също гази на един метър дълбочина. За съжаление, Спрото вече е спрян от производство и все по трудно се намира.

През пролетта скоростта на тролене, при рибоов на сом, не трбва да надвишава 3,5км/ч.

Началото на лятото е време да свалим воблерите по-дълбоко и да увеличим малко скоростта на тролинг. Слагаме 3м+ и 5м+ лопатки на Халковците и чакаме авансите да засфирят.

На 16.07.22г. екип риболовци имат регистрирани удари от сом на воблерите Halco Sorcerer 125 3м+ и 5м+ и на Salmo Perch Super Deep Runner .

В края на лято и есента залагаме на още по-дълбоки воблери. Идва ред на Halco Sorcerer 125 DD с лопатки 5м+ и 8м+.

Това са основни правила и са валидни в повечето случаи, но има дни, в които правилата не важат.  Ако нямате удар в рамкте на няколко часа, забравяте за всичко, което знаете и започвайте с експериментите с цветове и дълбочини. Сменяайте размерите и лопатките на използваните примамки.

Споделете мнение в коментарите, кои са любимите Ви воблери, на които залагате в риболова на сом?

 

 

Riboloven magazin

Един коментар

  1. Спас Димитров

    Халко е доказан воблер също си има и работещи цветове,но аз лично по улов мога да го сравня с Салмо Хорнета 9см който с годините се доказа че лови сом навсякъде в Бг .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

RIBOLOVEN MAGAZIN