Студено пушена риба?

Потребителски аватар
vasilis
Мнения: 299
Регистриран на: вт яну 05, 2016 12:59 pm

Студено пушена риба?

Мнениеот vasilis » вт фев 06, 2018 9:42 am

Колеги,
някой има ли опит със студеното пушене на риба. Може и да не се казва така, но така съм го срещал.
Става въпрос за киснене на рибата в солен разтвор.
Имам два паламуда, които се чудя как да приготвя
Макарата обича ласка, грижливо гледане и смазка! :)

Потребителски аватар
m@rto
Мнения: 732
Регистриран на: ср яну 06, 2016 9:57 pm
Местоположение: Pernik
Контакти:

Re: Студено пушена риба?

Мнениеот m@rto » вт фев 06, 2018 11:15 am

Може би имаш предвид "мариноване"?

Потребителски аватар
Nasko
Мнения: 154
Регистриран на: нед фев 21, 2016 4:16 pm

Re: Студено пушена риба?

Мнениеот Nasko » вт фев 06, 2018 3:34 pm

ако става въпрос за маринована риба, то за мен това е класиката!
Да не говорим, че опушената е канцерогенна!!!

Рецептата е много лесна и става бързо. Не се изискват големи кулинарни умения, нито да си мастер шеф

По принцип се прави в буркани или голяма съдинка, но ако рибите са по-едри може и в пластмасова бутилка от безалкохолно или бира
Предварително почистената риба (само ядливата част от нея - т.е. без глави, опашки и перки) се слага в бутилка с отрязано гърло.
Реже се само толкова колкото да влязат рибите.
Слагат се рибите и се долива вода така че да ги покрие напълно.
След това изсипвате водата в тенжерка за да направите марината. Процедурата е просто за да се определи точния литраж.
Подправките са според литража:
80 гр сол
1 чаена лъжица захар
люспи от няколко глави лук - само обелките!
десетина зърна черен пипер
1 скилидка чесън
малко бахар
1 дафинов лист
2 лъжици оцет балсамико
това слагам аз, вие може да експериментирате с люти подправки, карамфил и т.н.
Така приготвената смес се кипва и след като се охлади се прецежда и с нея се залива рибата.
Шишете се затваря плътно. Става с найлон за опаковане.

Така се остава 3 дни в хладилника. Зимата може и на терасата, но да не замръзва.

След това се вади рибата и се филетира хубаво с остър нож.

Загрява се олио и се запържват няколко залъка хляб (не знам защо се прави - но го правя!!!! така знам рецептата) Не съм мастър шеф и не експериментирам. Повтарям като папагал! :)

Като изстине олиото с него се заливат филетата, които са подредени в някаква съдинка или буркани.
И отново в хладилника. Колкото по-дълго издържите да не хапвате толкова по-вкусна става :)
Аз не супявам повече от 2-3 дни :oops: :oops: :oops: :D

п.с. Ох, потекоха ми лигите само докато пиша

Потребителски аватар
Vanko
Мнения: 503
Регистриран на: вт дек 29, 2015 9:52 am

Re: Студено пушена риба?

Мнениеот Vanko » вт фев 06, 2018 4:08 pm

Рецепти много в мрежата.
Горната на Наско е ок.

Аз процедирам по малко по друг начин.
24 часа в саламура, след което 12 часа в оцет, и след това по бурканите залети с олио.
Така престоява поне три седмици и тогава я консумираме.

Хубавите риби са сафриди, ченокопи, паламуди, скумрии.
Не съм опитвал със сладководни.
Японските инженерни решения са безсилни пред българина... :D :D


Върни се в “Кулинар”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост